Zdravilni učinki grenke (epsom) soli
Grenka sol je mineralna spojina magnezijev sulfat heptahidrat, kemično MgSO4·7H2O. Magnezijev sulfat so prvič izolirali iz vode v mestu Epsom (od tod tudi drugo ime soli – epsomska sol), prvem zdraviliškem mestu v Veliki Britaniji. Še dolgo po odkritju ni bilo jasno, zakaj je spojina tako zdravilna, v zadnjih desetletjih pa so številne raziskave učinkovitost grenke soli pripisale magneziju in žveplu, glavnim gradnikom spojine.Magnezij in žveplo v soli se v telo absorbirata skozi kožo. Rosemary Waring iz Univerze v Birminghamu je merila vsebnost magnezijevih in sulfatnih ionov v krvi in urinu pred in po kopeli z grenko soljo – 16 od 19 ljudi je imelo po kopeli v krvi višjo koncentracijo ionov.
Magnezij
Magnezij – glavna sestavina grenke soli – je drug najpogostejši element in četrti najpomembnejši kation v človeških celicah. V telesu opravlja več funkcij v večih sistemih kot praktično katerikoli drug mineral.
- Je elektrolit, ki omogoča pravilno funkcioniranje mišic, živcev in encimov.
- Uravnava aktivnost več kot 325 encimov.
- Pomaga pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni (infarktov, kapi), saj znižuje krvni pritisk, ohranja elastičnost arterij in preprečuje strjevanje krvi.
- Povečuje učinkovitost inzulina in na ta način zdravi sladkorno bolezen.
- Ker zmanjšuje vnetje in lajša bolečine, pomaga pri bolečinah v mišicah, astmi, migrenah, fibromialgiji in mišičnih krčih.
- Povečuje občutke sprostitve in dobrega počutja, lajša stres, izboljšuje spanje in koncentracijo.
- Izboljšuje porabo kisika.
- Magnezij je nujno potreben za ohranjanje normalne koncentracije kalcija v krvi.
Več o vplivih magnezija na zdravje človeka si lahko preberete v članku dr. Luke Krušiča in dr. Ane Krušič Kaplja.
Žveplo
Grenka sol poleg magnezija v telo dovaja tudi žveplo v obliki sulfata. Raziskave kažejo, da to obliko žvepla le stežka dobimo iz prehrane, medtem ko jo skozi kožo zlahka absorbiramo.
Žveplo:
- Pomaga pri razstrupljanju (odstranjevanju ostankov zdravil in okoljskih kemikalij iz telesa).
- Trebušno slinavko stimulira pri proizvodnji prebavnih encimov in na ta način pomaga pri prebavi ter absorbciji hranilnih snovi.
- Pomaga pri izgradnji in obnovi beljakovin v sklepih, možganskega tkiva ter beljakovin mucinov.
- Preprečuje oziroma lajša migrene.