Grenka sol – Uporaba grenke (epsom) soli

Kopeli z grenko soljo

Kopeli z grenko soljo so zdravilne predvsem zato, ker v telo dovajajo dve zelo pomembni hranilni snovi: magnezij in žveplo v obliki sulfata. So učinkovito sredstvo za razstrupljanje, blaženje vnetij in bolečin v mišicah, spodbujanje cirkulacije ter izboljšanje spanca. Za večino ljudi so zelo sproščujoče, kar pomeni, da so najprimernejše ob zaključku napornega dne; večerne kopeli so verjetno tudi najpogostejši način uporabe grenke soli.

Kopeli z grenko soljo se pogosto uporabljajo tudi za lajšanje modric, izpahov in zvinov, bolečin v hrbtenici, utrujenih nog, stopal, herpesa zostra ali pa preprosto v kozmetične namene, za mehkejšo kožo. Kot zanimivost – kopeli z grenko soljo se uporabljajo tudi pri odstranjevanju trnov, saj pomagajo izvleči trn iz kože.

Navodila za uporabo: Zmešajte dve skodelici v polno kopalno kad vode. Zmanjšajte količino soli, če se pojavijo kakršnekoli negativne reakcije (nekateri ljudje morajo začeti z manjšimi odmerki in nato počasi zviševati – sledite svojemu telesu!). Priporočljivo je, da se v grenki soli kopate trikrat na teden, približno 20 minut ali več. Po kopeli lahko sol pustite na koži.

Kopel za stopala: Zmešajte en del soli z dvema deloma vode in namočite stopala v mešanico za približno pol ure. Grenka sol sprosti stopala, nevtralizira neprijetne vonjave in zmehča kožo na stopalih. Po kopeli stopala sperite in dobro osušite.

Nanašanje grenke soli na kožo

Grenka sol, nanešena na kožo (po kopeli ali v obliki losjona/gela, kreme ali maske), se bo še dolgo po nanosu absorbirala v telo. To privede do podobnega učinka, kot ga imajo obliži z zdravili.

Grenka sol v obliki gela je pomagala že številnim ljudem, ki trpijo zaradi bolečin, povezanih s fibromialgijo in osteoporozo. Krema z magnezijevim sulfatom pa se uporablja za izsuševanje/dehidracijo turov in abscesov.

Raztopina z magnezijevim sulfatom se je izkazala kot učinkovit pripomoček v borbi proti mozoljem in ogrcem. Nanaša se direktno na prizadeto kožo, po navadi v obliki oblog.

Piling z grenko soljo

Grenko sol mokro vtrite v telo, jo sperite z vodo in obrišite. Takšen piling odstrani odmrle plasti kože, tako da koža zopet postane mehka in svilnata. Grenko sol lahko uporabite tudi za nežno odstranjevanje suhe kože, ki se lušči.

Takšen tretma je zelo podoben tretmajem, ki vam jih nudijo boljši wellness centri, le da je precej cenejši!

Nega las z grenko soljo

Grenka sol absorbira olje iz problematičnih las in jim poveča volumen. Če kdaj nimate dovolj časa, da bi si umili lase, si jih lahko na hitro očistite z grenko soljo, tako da jih boste laže prečesali in si uredili pričesko.

Bio vrtnarjenje z grenko soljo

Ob vedno močnejših trendih, ki nas usmerjajo k “bio” oziroma “eko” življenjskemu slogu, je grenka sol kot nalašč za številne potrebe vrtnarjev, saj je stroškovno učinkovit, okolju prijazen tretma tako za zunanje kot za sobne rastline. Navodila za uporabo grenke soli na vrtu že stoletja prehajajo od generacije do generacije.

Grenka sol vsebuje magnezij in žveplo, ki sta bistvena za razvoj rastlin.

  • Žvepla (13%) v zemlji skoraj nikoli ne primanjkuje, za kar se vsaj delno lahko zahvalimo sintetičnim gnojilom in kislemu dežju.
  • Magnezija (10%) pa v zemlji neredko primanjkuje. Do pomanjkanja lahko pride zaradi erozije, izčrpanja zgornjih plasti zemlje ali neuravnoteženega pH zemlje.

Nekatere rastline, kot je npr. solata ali špinača, na pomanjkanje magnezija niso občutljive. Druge rastline občasno kažejo znake pomanjkanja, kot so vihanje listov in slaba rast, ki pa bi lahko imeli tudi druge vzroke. Pomanjkanje magnezija naj bi bilo odgovorno tudi za slabšo kvaliteto plodov, npr. za grenak okus paradižnikov.

Magnezij vpliva na trdnost celičnih sten in s tem rastlini pomaga, da pride do hranilnih snovi, ki jih potrebuje. Magnezij igra vlogo tudi pri kaljenju semen, fotosintezi ter razvoju plodov in semen.

Tri vrste rastlin, ki jim magnezij v grenki soli lahko najbolj koristi, so paradižniki, paprike in vrtnice.

Grenka sol za vrtnice

grenka sol - vrtniceGojitelji vrtnic so pogosto zagovorniki uporabe grenke soli. Trdijo, da grenka sol pripomore ne le k lepšemu, bolj zelenemu in bujnemu listju, ampak tudi k večjemu številu cvetnih nastavkov.

Za gnojenje večjih rožnih grmov imate na voljo dve opciji:

  1. vkopljite ½ skodelice grenke soli v zemljo okoli grma in vrtnico dobro zalitje,
  2. raztopite ½ skodelice soli v vodi in z njo zalijte grm.

Gnojite spomladi, ko se prično odpirati popki.

Za dolgotrajno oskrbo vrtnic zamešajte 3 jedilne žlice grenke soli v 10 litrov vode in mešanico redno uporabljajte za foliarno gnojenje.

Grenka sol za paradižnike in paprike

grenka sol - paradižnikiParadižniki in paprike lahko pozno v sezoni prično kazati znake pomanjkanja magnezija. Listje porumeni, proizvodnja plodov pa se zmanjša.

Kvaliteta in količina plodov je odvisna od večih faktorjev in morda pomanjkanje magnezija ni en izmed njih. Če je vaša zemlja revna z magnezijem, potem pa je grenka sol točno to, kar potrebujete.

V primeru paradižnikov in paprik imate zopet na voljo dve opciji:

  1. Ob presajanju sadike na prosto v luknjo zamešajte 1 jedilno žlico grenke soli.
  2. Zamešajte 1 jedilno žlico v 4 litre vode in z nastalo mešanico zalijte sadiko.

Po presajanju rastline dvakrat foliarno pognojite z 1 jedilno žlico na 4 litre vode: prvič, ko rastline prično cveteti, in ponovno, ko se prično oblikovati plodovi.

Vsekakor pa ni potrebno, da ste glede zgoraj napisanih navodil preveč natančni. Gre za tradicionalno metodo vrtnarjenja in večina vrtnarjev uporabo prilagaja potrebam svojega vrta. Nekateri grenko sol dodajajo samo ob presajanju, drugi z njo zalivajo ali foliarno gnojijo vsak teden, tretji pa jo uporabijo le, kadar se spomnijo.

Da bi ugotovili, katera metoda najbolj ustreza vašemu vrtu, in obenem preverili učinkovitosti grenke soli, poskusno pognojite le nekaj rastlin in njihov razvoj primerjajte z rastlinami, ki niso bile pognojene. V vsakem primeru pa velja pravilo, da pogosteje ko boste gnojili, bolj razredčeno raztopino gnojila uporabite.

Grenka sol kot odvajalno sredstvo

Magnezijev sulfat vam lahko služi tudi kot učinkovito in varno odvajalo.

Pri občasnem zaprtju ali nerednem odvajanju blata v kozarec vode dodajte 1 do 2 čajni žlički grenke soli. Mešajte, dokler se kristali ne stopijo, in spijte. Otroci od 6 do 12 let naj vzamejo pol manj, torej ½ do 1 čajno žličko. Otrokom, mlajšim od 6 let, uživanje grenke soli ne priporočamo.

V odvajalne namene lahko sol pijete dvakrat dnevno; v tem primeru med prvim in drugim odmerkom počakajte vsaj 4 ure. Po enem tednu uporabo prekinite.

Ker ima grenka sol precej hiter odvajalni učinek, pazite, da bo kje v bližini stranišče!

Opozorilo:

V primeru zaužitja prevelike količine grenke soli lahko pride do neželenih stranskih učinkov. Z uporabo prenehajte, če opazite simptome, kot so slabost, bruhanje ali bolečine v trebuhu. Če ste noseči, dojite, imate ledvično bolezen ali jemljete kakršnakoli zdravila, se pred uživanjem grenke soli obvezno posvetujte z vašim zdravnikom.

Grenko sol lahko kupite v naši spletni trgovini: